Kasık Lenf Bezi Şişmesi
21 Temmuz 2024

Kasık Lenf Bezi Şişmesi


Kasık lenf bezi şişmesi, vücutta lenf bezlerinin büyümesi genellikle vücudun hastalıklara karşı koruma sisteminin iyi çalıştığını gösterir. Bu derece faydalı bir etkisinin olması yanında, lenf bezi şişmesi ciddi hastalıklara neden olabilir. Kasık lenf bezi şişmesi sorununda, bezelerin içi vücudu hastalıklara karşı koruyan antikorlar ve beyaz kan hücreleriyle dolu sıvıyla dolar. Lenf bezleri bulundukları bölgelerde şiştiklerinde, oldukça belirgin hale gelirler. Normalde bunları fark etmek olanaksızdır. Normal koşullarda lenf bezlerinin boyu yarım cm'ye kadar olur. Bunların enfeksiyon kapması halinde, lenf bezlerinin beyaz kan hücreleri üretmesi nedeniyle zamanla büyüme etkisi gösterir. Bundan sonra kan dolaşımına girerek, vücutta mikroplarla savaşmaya başlar. Yani vücutta olan enerji çatışması gibi bir olay gerçekleşir. Savunma sistemi mikroplarla olan savaştan galip çıkar. Fakat bazı dönemlerde lenf bezlerinde hafif ağrılı olan şişmeler meydana gelir. Kasıkta lenf bezi şişmesi varsa, bu belirgin şekilde duruyorsa, bunun ciddi bir rahatsızlık olup olmadığı mutlaka değerlendirilmelidir.

Kasıkta Lenf Bezi Şişmesinin Nedenleri

Lenf bezleri, beyaz kan hücreleri olan lenfositlerin göllenmesiyle oluşmaktadır. Cilt ve solunum sistemindeki bazı küçük enfeksiyonlar bile lenf bezi şişmesine neden olabilir. Ciltteki tahriş, tahrişle enfeksiyon oluşumu nedeniyle bezlerde büyüme olabilir. Bakteriyel hastalıklarda lenf bezlerinde şişmeye neden olabilir. Bu nedenle kasık bölgesi mutlaka kontrol altında olmalıdır. Bu bölgedeki herhangi bir tahriş, çizik ya da yara benzeri durumlar mutlaka tedavi edilmelidir. Kontrol altına alınamayan sorunlarda mutlaka doktora gidilmeli ve lenf bezlerinin şişme nedeni belirlenmelidir.

Kasıkta olan lenf bezi şişmeleri bazen bacak ve ayaklarda olan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu nedenle enfeksiyon ve yaralar iyi takip edilmelidir. Özellikle şeker hastaları buna oldukça yatkın olurlar. Vücutta bu şekilde belirlenen şişlikler bazen önemsenmeyebilir. Çocuklarda bile gelişme çağında bu türde şişliklere sıkça rastlanabilir. Fakat mutlaka bunlarla birlikte olan, lenf bezi şişmesine eşlik eden diğer bulgular takip edilmeli ve değerlendirilmelidir. Özellikle kilo kaybı, gece terlemesi ve büyük bezelerin oluşumu ihmal edilmemelidir.

Kasıkta Lenf Bezi Şişmesi Büyüyorsa, Doktora Gidilmelidir

Lenf bezlerinin büyümesi her zaman tehlikeli boyutta olmasa da mutlaka önemsenmelidir. Kasık bölgesinde üzerine bastırıldığında kaybolan yumuşak olan şişlikler çoğunlukla doğuştan gelen fıtıklardır. Özellikle kasık bölgesinde ebadı 1,5 cm üzerine çıkan lenf bezlerinin değerlendirilmesi tavsiye edilir. Bunların kötü huylu kanser habercisi olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu şişlikler genellikle ağrı ya da başka bir belirtiye neden olmaz. Sadece büyüme etkisi gösterirler. Eğer enfeksiyon nedeniyle kasıkta lenf bezi şişmesi tespit edilirse, bu durumda enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir.

Kasık Lenf Bezi Şişmesi ve Tedavi Yöntemleri

Lenf bezi şişmesinin tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi yöntemleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Antibiyotik tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu lenf bezi şişmelerinde kullanılır.
  • Anti-inflamatuar ilaçlar: Enflamasyonu ve ağrıyı azaltmak için kullanılır.
  • Fiziksel destek: Sıkı olmayan giysiler giyilmesi ve dinlenme önerilir.
  • Altta yatan hastalığın tedavisi: Kanser gibi ciddi hastalıkların tedavisinde kemoterapi veya radyoterapi gibi yöntemler uygulanabilir.

Özellikle kasık lenf bezi şişmesi durumunda, belirtilerin ve şişliğin boyutunun dikkatle izlenmesi ve profesyonel bir sağlık uzmanına danışılması önemlidir. Erken teşhis ve doğru tedavi ile ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zümra

21 Temmuz 2024 Pazar

Kasıkta bir şişlik fark ettim ve bunun lenf bezi şişmesi olabileceğinden şüpheleniyorum. Bu durumda ciddi bir rahatsızlık olup olmadığını nasıl anlarım? Ayrıca, bu şişlik ne kadar büyürse doktora gitmem gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zümra Hanım, kasıkta fark ettiğiniz şişlik konusunda endişelendiğinizi anliyorum. Lenf bezlerinin şişmesi, vücudun enfeksiyonla savaştığının bir belirtisi olabilir, ancak bazen daha ciddii durumların da işareti olabilir. ޞişlik eğer hızlı bir şekilde büyüyorsa, ağrı veriyorsa, sert ve hareketsiz hissediliyorsa veya birkaç haftadan uzun süredir devam ediyorsa, kesinlikle bir doktora başvurmanız faydalı olur. En iyisi bir uzmana danışarak doğru teşhisi almak ve gerekli tedaviye başlamak olacaktır. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kasıkta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kasıkta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Erken Gebelikte Kasık Ağrısı

Erken Gebelikte Kasık Ağrısı

Güncel

Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı

Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı

Bacağa Vuran Kasık Ağrısı

Bacağa Vuran Kasık Ağrısı

Sol Kasık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kasık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Ağrısı Neden Olur?

Kasık Ağrısı Neden Olur?

Yumurtlama Döneminde Kasık Ağrısı

Yumurtlama Döneminde Kasık Ağrısı

Bayanlarda Kasık Ağrısı

Bayanlarda Kasık Ağrısı

Adet Döneminde Kasık Ağrısı

Adet Döneminde Kasık Ağrısı