Kasık Fıtığı Ameliyatı, Kasık fıtığı karın bölgesinde her hangi bir sebeple meydana gelen yırtık oluşması, veya karın bölgesindeki bir organın yada dokuların, karın zarı tarafından oluşturulmuş olan bir kese içinde, derinin üzerinde belirginleşmesi durumudur.
Kasık fıtığını günümüzde tedavi edebilmek için cerrahi müdahale gereklidir. Bu cerrahi müdahale açık ve kapalı olmak üzere iki çeşit olarak uygulanmaktadır. Fıtık ameliyatını yapan doktor, mevcut imkanlara ve hastanın sağlık durumuna yada yaş ortalamasına bakarak hangi tür fıtık ameliyatı yapacağına karar verir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Tehlikeli Midir?
Gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde fıtık ameliyatı her yaşta hasta için belki en az risk taşıyan ameliyatlar arasındadır. Küçük çocuklarda ve kalp hastası erişkinlerde genel anestezi ile ameliyat yapıldığında her hangi bir sorunla karşılaşılma ihtimali çok düşüktür.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Her ameliyat öncesinde olduğu gibi gerekli testler yapılarak hastanın her hangi bir sağlık sorunu olup olmadığı tespit edilir. Gerekli şartlar oluşturulduktan sonra, hasta ameliyata alınır.
Fıtık ameliyatlarında genellikle belden aşağısı uyuşturularak yani lokal anestezi uygulanarak yapılır. Fıtık olduğu tespit edilen bölgeden 4-5 cm bir kesik yapılır. Karın duvarında bulunan kalın katmanlara kadar inilir. Gevşemiş olan ve yırtılmış zarlar onarılır. Onarılan bölgenin üzerine prolen mesh adı verilen bir takviye, bölgeye tabiri caizse, yamanarak sağlamlaştırılır. Açılan kesikler sıra ile birbirine dikilir. Dikiş sırasında genellikle gizli dikiş kullanılır. Böyleye fıtıklı bölgeye yerleştirilen yama karın katmanlarının arasında sandviçe benzer bir hal alır.
Bu şekilde uygulanan bir kısık fıtığı ameliyatı en fazla yarım saat sürecektir. Eğer karının başka bölgelerinde fıtık tespit edilirse, onlarda aynı ameliyatın içinde onarıla bilir. O zaman ameliyat süresi iki katına çıkacaktır.
Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler?
Kasık fıtığı ameliyatından çıkmış bir hastanın en az bir gün boyunca hastanede gözetim altında tutulması gerekir. Daha sonra taburcu edilen hastaya günlük olarak, ameliyat yarasının pansumanı ve gerekli bakımı yapılmalıdır. Kasık fıtığı olan bir hasta uzun bir süre kendisini ağır kaldırmaktan ve yorucu işlerden sakınması gerekir. Dikkat edilmediği takdirde ameliyat olduğu bölgeden veya karın içinin başka bir yerinden fıtık tekrar edebilir.