Kasık ağrısı sadece kadın hastalıkları ve üreme organları ile ilgili nedenlerden oluşmaz. Bağırsaklar, idrar yolları, kas-iskelet sistemi gibi diğer organları da ilgilendiren patolojiler de kasık ağrısına neden olabilirler. Gebelikte de kasık ağrısı en sık görülen şikayetlerden birisidir. Bunların dışında adet döneminde de kasık ağrısı olabilir.
Kasık ağrısı değişkenlik gösterebilir. Bazen ani başlayan yoğun bir ağrı olabilirken örneğin; akut karın ağrısı gibi, bazen de uzun süreden beri devam eden rahatsız edici örneğin; kronik kasık ağrısı gibi bir ağrı şeklinde olabilmektedir. Ani başlayan ağrılar genellikle acil durumları da ortaya çıkarmaktadır. Akut yani ani olarak başlayan karın ve kasık ağrılarında acil müdahale yapılması gereken ''Apandisit'', dış gebelik yumurtalık gibi kadın hastalıklarının olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu tür ağrılarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Uzun süreden beri kronik kasık ağrısı, tanı ve tedavisi güçlük yaratan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğunlukla üreme sistemi ile ilgilidir yani rahim ve yumurtalıklar gibi. Diğer karın içi organlara ait hastalıklar da zaman zaman kronik kasık ağrısı yapabilmektedir. Bazı durumlarda ise ağrının bir nedeni yoktur. veya bu ağrının sebebi saptanamamakta dır. Psikolojik faktörle de kronik pelvis ağrısına neden olabilmektedir.
Genellikle kasık ağrısına sebep olan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
-Kadın üreme organlarını (rahim, yumurtalık, tüp) ilgilendiren endeksiyonlar, iltihaplar ve abseler. Pelvik enflamatuar hastalık (PID), salppenjit, endometrit, tubavarian abse vb.
-Yumurtalık kistlerine bağlı ve bu kistlerin burkulması, patlamasına bağlı olabilir.
-Myom: 2-3 cm kadar küçük myomlar kasık ağrısına neden olmaz. 5-6 cm ve daha büyük ve özellikle rahmin dış duvarında olan myomlar kasık ağrısına neden olabilir.
-Endometriozis
-Adenomyozis
-İdrar yolu enfeksiyonları, sistik, interstisyel sistik, kronik üretrit
-Anormal mesane fonksiyonu (Detrüsör instabilitesi)
-İdrar yollarında taş ve kum olması
-Apandisit
-Bağırsaklarla ilgili patolojiler, divertikülozis, divetikülitün
-Fıtık
-Gebelikte rahmin büyümesine ve bağların gerilmesine bağlı kasık ağrısı olabilir.
-Düşük veya düşük tehtidine bağlı kanamalarda kasık ağrısı olabilir.
-Yumurtlama (ovulasyon) günlerinde kasırk ağrısı olması normaldir.
-İrritabl bağırsak sendromu
-Normal doğum ve sezeryan ameliyatından sonra erken dönemlerde kasık ağrısı olabilir, bir iki haftada sıklıkla kendiliğinden geçer.
-Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında şiddetli ağrı (disparoni) varsa sebebinin araştırılması için muayene olunması gerekmektedir.
-Daha önce karın ameliyatları (sezeryan, apandisit, kist, myom amleiyatı, bağırsak ameliyatı vb.) geçirmiş olanlarda karın içerisinde oluşan yapışıklıklara bağlı ağrı olabilir.
-Pelvik konjesyon sendromu
-Pelvik tübeküloz (günümüzde çok nadirdir)
-Dismenore (şiddetli adet ağrısı, adet sancısı)
-Servikal stenoz: Geçirilmiş ameliyat veya diğer müdahalelere bağlı rahim ağzının daralması
-Endometriyal polipler
-İleri derecede organ sarkmaları (sistosel, rektosel, uterin, prolapsus.)
-Spiral kullanan bazı hastalarda kasık ağrısı meydana gelebilir
-Kas ve iskelet sistemine bağlı hastalıklar: Omurga kırıkları, fibromyalji, kasların zorlanması veya burkulması, karın ön duvarı kaslarına bağlı patolojiler.
-Kabızlık da sürekli kronik olarak mevcutsa kasık ağrısına neden olabilir
-İnflamatuar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, chrone hastalığı)
-Bel fıtığı ve bu bölgedeki sinirlere bağlı bazı patolojiler
-Psikolojik rahatsızlıklar, depresyon, uyku bozuklukları, seksüel taciz kasın ağrısının nedenleri arasında yer almaktadır.