{ "title": "Şiddetli Kasık Ağrısı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/siddetli-kasik-agrisi.gif", "date": "21.01.2024 19:32:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Şiddetli kasık ağrısı, kasık ağrısı toplumda en fazla kadınları etkiler. Bunun en bilinen nedenleri arasında adet dönemi, yumurtlama ağrısı, miyomlar, yumurtalık kisti, adenomiyozis, rahim ve fallop tüpleri enfeksiyonları, çikolata kisti ile karın içi yapışıklıkları yer alır. Kasık ağrısının tanısı görüntüleme tetkikleri sayesinde kolayca konulabilir. Tedavide nedene göre planlanır. Bazıları kolayca tedavi edilse de bazılarında cerrahi girişim gerekebilir. Şiddetli kasık ağrısı çeken kişilerde fizik tedavi, stres yönetim teknikleri, sinir bloğu, gevşeme yöntemleri gibi ek tedaviler uygulanabilir.

Şiddetli kasık ağrısı neden olur?

Yumurtlama ağrısı: Yumurtlama olduğunda görülen kasık ağrıları oldukça yaygındır. Bu ağrı iki adet döneminin ortasında olan yumurtlama zamanında yaygındır. Genellikle kasıkta hafif kramp benzeri ağrı olarak hissedilir. Ancak bazı kadınlarda şiddetli kasık ağrısı olarak kendini gösterebilir. Bunun şiddeti aylara göre bile farklılık gösterebilir. Kadınlar yumurtlama tedavisi görüyorsa, kasık ağrısı daha şiddetli hissedilir.

Adet ağrısı: Adet döneminde kasıklarla birlikte, belde, üst bacaklarda aralıklarla gelen ağrılar olabilir. Bazı kadınlarda hafif şiddette olan bu ağrılar, bazı kadınlarda şiddetli kasık ve bel ağrısı olarak hissedilir. Bu her ay farklı şiddette olabilir, ilerleyen yaşlarda, çocuk doğurduktan sonra azalabilir. Bu ağrıların giderek şiddetlenmesi halinde mutlaka doktora gidilmelidir.

Miyomlar ve polipler: Rahim içinde, dışında meydana gelen bu oluşumlar genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, bulundukları bölgede yaptıkları bası nedeniyle şiddetli kasık ağrısına neden olabilir. Daha uzun süren âdet kanamalarına, şiddetli adet ağrılarına neden olurlar. Özellikle miyom ve poliplerin dejenere olması, aniden etkili olan şiddetli kasık ağrısının olmasına etkili olur.

Adenomyozis: bu durum rahim iç zarının rahim kasında bulunmasıyla oluşur. Teşhisi güç olan sorun, adet ağrısına, aşırı âdet kanamasına neden olarak, kadınlarda şiddetli kasık ağrısının olmasında etkendir.

Rahim ve fallop tüpleri enfeksiyonları: bu tür enfeksiyonlar ani ve şiddetli kasık ağrısı, beraberinde ateş yükselmesine neden olabilir. Tedaviden sonra meydana gelen yapışıklıklar kasık ağrısı nedeni olabilir. Tüplerdeki tıkanma ve sıvı toplanması durumunda, burkulma olursa kasık ağrısı oldukça şiddetli hissedilir.

Yumurtalık kisti: bu kistler genellikle kendiliğinden kaybolsa da bazen içinden sıvı sızması yüzünden kasık ağrısına neden olabilir. Nadir olarak kist yüzünden yumurtalık burkulması olursa, oldukça şiddetli kasık ağrısı meydana gelebilir.

Endometriozis (Çikolata kisti): Rahim iç dokusunun rahim dışında yerleşmesi ve kist oluşturmasıyla yaşanan bu sorun, adet döngüsü içinde kasık ağrılarına neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında da bu ağrılar artış gösterebilir. Kasık ağrısının şiddetiyle, endometriozis şiddeti doğru orantıda olmayabilir.

Karın içi yapışıklıklar: Özellikle alt karın bölgesinde olan yapışıklıklar şiddetli karın ağrısı nedeni olabilir. Bunun nedeni enfeksiyonlar, geçirilen operasyonlar, çikolata kistleri olabilir.

Diğer kasık ağrısı sebepleri: Şiddetli kasık ağrısı çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunların arasında bağırsak sorunları da yer alır. Bağırsak duvarının dışarıya torbalaşması, irritabl bağırsak sendromu, fıtık kası ağrısı nedeni olabilir. İdrar yollarındaki sorunlar, cinsel suiistimale uğrama gibi nedenlerde şiddetli kasık ağrısında etkili olabilir.

Şiddetli kasık ağrısı tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Hastanın ayrıntılı öyküsü dinlenerek, kan testleri ve kültür alınarak ön değerlendirme yapılır. Bunu takiben ultrason, MR, CT, kolonoskopi gibi tetkiklere başvurulabilir. Bu şekilde kasık ağrısının nedeni tespit edilmezse, laparoskopik uygulanır. Bazen herhangi bir sebep bulunmasa bile kasık ağrısını tedavi etmek mümkün olabilir.

Kasık ağrısının tedavisi genellikle nedenine uygun şekilde planlanır. Bunların içinde ilaç tedavisi, fizik tedavi, sinir bloğu, grup terapisi, gevşeme teknikleri gibi yöntemlere başvurulabilir. Gerekirse ağrının ameliyatla giderilmesi yolu tercih edilebilir. Özellikle yapışıklıkların giderilmesi, rahim ve yumurtalıkların alınması gibi uygulamalar kronik kasık ağrısı için tercih edilecek seçeneklerdir. Fakat bunlara rağmen hastalarda kasık ağrısı tedavi edilmeyebilir.
" } ] }