{ "title": "Kasıkta Beze", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/kasikta-beze-655.jpg", "date": "19.01.2024 00:38:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kasıkta beze, normal olarak kasıkta lenf bezleri vardır. Ancak bu lenf bezleri asla ele gelmezler. Bezelerin ele gelmesi halinde, tıp alanında lenfadenopati denilen lenf bezelerindeki büyümenin olduğu söylenebilir. Bu oldukça ciddi bir rahatsızlığın olduğuna işaret eder. Bu hastanın fiziki incelenmesinde sıkça görülen bir bulgudur. Bunların çoğunluğu iyi huylu olsa da enfeksiyon ve bazı kanserlerin seyri sırasında ilk bulgu olarak tespit edilirler. Bu nedenle rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi için, lenf nodlarının çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Toplumda kasık bölgesi dışında, boyun ve koltuk altı bölgelerinde lenf nodlarının ele gelmesi söz konusu olabilir. Lenf nodu patolojik boyuta ulaşmışsa, lenfadenopati nedeninin belirlenmesi gerekir. Boyutları 1 cm altında olan lenf nodları fazla önemli olmaz. Ancak kasıkta 1,5 cm üzerinde olan lenf nodları mutlaka değerlendirilmelidir. Bu boyutun üzerindeki lenf nodlarının genellikle kötü huylu kanser olma riski 13 kat daha fazladır.

Kasıkta beze nedenleri, belirtileri ve tanısı nasıl konulur?

Kasıkta lenf bezlerinin büyümesi ve ele gelmesi 2 haftadan kısa sürüyorsa, bunun genellikle enfeksiyöz kaynaklı olduğu düşünülür. Bu süreden daha uzun sürmesi halinde, viral enfeksiyonlar, tüberküloz, HIV, otoimmün hastalıklar, kötü huylu hastalıklar değerlendirilir. Eğer bir yılı geçen beze öyküsü varsa, kötü huylu olma olasılığı daha düşük olur. Evde hayvan besleme, tarımla uğraşma, seyahat etme, tüberküloz öyküsünün olması tanının daha kolay olmasını sağlar. Kişinin uzun süre kullandığı bazı ilaçlarda lenf bezi büyümesine yani kasıkta beze oluşumuna neden olabilir. Beze dışında hastada eklem ağrısı ile kas ağrısı etkisi bulunuyorsa, bu viral enfeksiyon olduğuna işaret eder. Hastanın öyküsünde yakın zamanda geçirdiği üst solunum yolu enfeksiyonları, diş ve diş eti hastalıkları ile döküntülü hastalıkların bulunması oldukça önemlidir. Kasıktaki bezenin kızarık, ağrılı ve hassas olması halinde, iltihaplı bir durum olduğuna işarettir. Malign hastalıklar ve tüberküloz varlığında bezelerin büyüyerek kapsülü germedikçe ağrı hissedilmez. Hodgkin hastalığında ise beze ağrısız, yumuşak hareketli olup, lastik kıvamındadır. Bunun dışında olan bezeler sert ve çoğunlukla ağrılı olur. Oldukça sert olan lenf nodları metastatik küme biçiminde izlenir. Hastada nedeni bilinmeyen ateş, gece terlemesi, devamlı yorgunluk, nedensiz kilo verilmesi gibi belirtiler kasıkta beze olgusuna eşlik ederse, mutlaka doktora gidilmelidir.

Kasıkta beze (Lenf bezi büyümesi) oluşumunun diğer neden olur?
Kasıkta beze olduğunda ne yapılmalı?

Kasık bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme olduğunda yani beze bulunduğunda hemen dahiliye, onkoloji ve hematoloji uzmanlarına giderek muayene olunmalıdır. Bu şekilde bezenin kanser belirtisi olup olmadığı tespit edilecektir. Kanser tespit edilmezse, uzmanlar kasıktaki bezenin nedenin tespit edilmesi için hastayı genel cerrahi, üroloji, ortopedi, dermatoloji, fizik tedavi uzmanlarına sevk eder.
" } ] }