{ "title": "Kasık Kaşıntısı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/kasik-kasintisi.gif", "date": "21.01.2024 09:54:34", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Kasık kaşıntısı, kasıklar ve apış arası dediğimiz yerlerde meydana gelen kaşıntıların sorumlusu sıklıkla parazitlerdir. Kasık biti gibi parazitler ciddi kaşıntılı durumlara neden olabilmektedir. Mantar enfeksiyonlarının yanı sıra isilik gibi durumlar da kaşıntıya neden olan olgulardan bazılarıdır.

Tinea cruris (Kasık kaşıntısı) kasığın bir mantar enfeksiyonudur. Cildiniz dermatofitler denilen birçok tipte mantar bulundurur. Genellikle bu mantarları hiç fark edemezsiniz. Ancak koşullar uygunsa yani sıcaklı ve nem oranı fazlaysa mantarlar hızla çoğalır. Bu durumda kasığınız da şiddetli bir kaşıntı ve yanma hissi nedeniyle Tinea cruris varlığını fark edersiniz. Bu durum en sık olarak yetişkin ve adolesan erkeklerde görülür. Kasık kaşıntısına bazen kasığın yuvarlak kurt enfeksiyonu denir. Bu isim yanlıştır çünkü yuvarlak kurt bu enfeksiyonda bir rol oynamaz. Kasık kaşıntısı tipik olarak ciddi kabul edilmez. Hızla tedavi etmek belirtilerinizi en aza indirir ve enfeksiyonun yayılmasını önler.

Kasık kaşıntısına neden olan mantarlar genellikle herhangi bir probleme yol açmadan cildinizde doğal olarak yaşar. Ancak bir egzersiz veya maçtan sonra terli kaldığınızda neme uzun süreli maruz kalma mantarlarınızın hızla çoğalmasına neden olabilir. Kasık bölgenizde mantarlar fazla çoğaldığında kasık kaşıntısı denen enfeksiyona yol açar. Kasık kaşıntısı terimi bu hastalığın sadece erkeklerde geliştiğini düşündürebilir ama aslında herkeste olabilir. Aşırı kilolu olanlarda bu durumun gelişme olasılığı çok yüksektir. Çünkü; mantar terlemeye yatkın olan cilt katlantılarında çoğalabilir. Kasık kaşıntısının giysilerden sürtünme veya uzun süre neme maruz kalmasıyla tetiklenebilir. Atletlerde bu durum için riskin daha yüksek olduğu doğrudur çünkü daha uzun süre ve daha fazla terleme eğilimindedir. Sıkı giysiler giymek kasık kaşıntısına neden olmaktadır. Çünkü terlemeye yol açıp cildin kurumasını önleyebilir.

Tinea cruris tipik olarak kasık ve iç baldırları etkiler. Karın ve kaba etlere yayılabilir ama skrotum genellikle etkilenmez.

Bu durumun belirtileri arasından şunlar vardır

-Kasık bölgesinde kızarıklık.
-Kasık bölgesinde uzun süreli kaşıntı.
-Kasık bölgesinde yanma hissi.
-Kasık bölgesinde pullanan, soyulan veya çatlayan cilt.
-Egzersiz veya aktiviteyle kötüleşen döküntü.
-Cilt renginde değişiklik.

Kasık kaşıntısına neden olan mantar ciddi kabul edilmez ama Mayo Clinic uyarınca bağışıklık sistemi bozulmuş kişilerde önemli bir endişedir. Bağışıklık sistemi bozulmuş bir kişi enfeksiyonla bağışıklık sistemi sağlıklı bir kişi kadar iyi savaşamayabilir. Kasık kaşıntı sının komplikasyonları arasında etkilenen ciltte kalıcı renk değişikliği, ikincil enfeksiyonlar ve tedavide kullanılan ilaçlardan yan etkiler vardır.

Kasık kaşıntısına neden olan diğer durumlarda şöyledir

-Sabun, çamaşır tozları ve bazı boyaların neden olduğu kaşıntılar.
-Yün veya naylon giyeceklerin neden olduğu kaşıntılar.
-Bazı kimyasal maddelerin neden olduğu kaşıntılar.
-İstiridye, yumurta, süt, çilek, soğan gibi bazı besinlerin neden olduğu kaşıntılar.
-Bazı ilaçların neden olduğu kaşıntılar.
-Şeker, karaciğer, böbrek hastalıkları veya löseminin neden olduğu kaşıntılar.
-Kurdeşan, egzama, su çiçeği, kızamık, kızıl, kızamıkçık veya deri iltihabının neden olduğu kaşıntılar.
-İshal veya kabızlığın neden olduğu kaşıntılar.
-Sinirlilik ve ruhsal sıkıntıların neden olduğu kaşıntılar.

Kasık kaşıntısı genellikle kişisel bakıma iyi cevap verir. Cildinizi temiz ve kuru tutmak önemlidir. Gevşek giysiler giymekte sürtünmeyi ve nem birikimini azaltarak faydalı olacaktır. Mikonazol, klotrimazol veya tolnaftat içeren reçetesiz bir antifungal merhem veya sprey kullanmakta kasık kaşıntısına fayda sağlayacaktır.
" } ] }