{ "title": "Kasık Kasılması", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/kasik-kasilmasi.gif", "date": "20.01.2024 16:16:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kasık kasılması, kasıkta üst bacağın karınla birleştiği bölgedeki kasların ya da tendonların gerilmesiyle sakatlanması sorunudur. Kaslar, tendonlar ve bağlı oldukları kemikler kasılma üniteleridir. Bunlar pelvisin stabilizasyonunu ve hareketini sağlamaktadır. Kasık kasılması ya da gerilme ünitenin en zayıf olduğu yerde meydana gelir.

Kasık kasılması derecelendirilmesi
Kasık kasılması sorununda, vücutta karın bölgesi, pelvis ve uyluk kasları, kasık kasları etkilenir. Bunun yanında omurga, pelvis ve femur kemikleri ile kasık bölgesindeki kemikler, sinirler, kan ve lenf damarlarını içine alan yumuşak dokular ile kemik zarları bu durumdan etkilenir.

Kasık kasılması belirtileri nelerdir?

Kişinin bu sorunu yaşaması halinde, hareketle birlikte kasıkta ya da bacağı uzattığında kalça ekleminde ağrı hisseder. Karın bölgesinde ya da üst bacakta kas spazmları, kasıkta şişme, kasılmanın derecesine göre kuvvet kaybı, kas ya da tendonlarda kalsifikasyon görülebilir.

Kasık kasılması neden olur?

Bu bölgedeki temas alanlarındaki kas tendon ünitelerindeki aşırı kullanım, bu bölgeye alınan ağır bir darbe ya da bu alana uygulanan güç kasık kasılması nedeni olabilir. Bu sorunu olan kişilerin temas gerektiren ya da ani çıkışlar gerektiren sporlarla uğraşması, obezite, yetersiz beslenme, daha önceden kasık kasılması sorununu yaşamış olanların daha dikkatli olması gerekir. Bu faaliyetler ya da durumlar sakatlık riskini arttıracaktır.

Kasık kasılması nasıl önlenir?

Kişinin yaptığı sporun, aktivitenin gerektirdiği şekilde doğru kondisyonla yapılması, bu faaliyetlerden önce mutlaka ısınma hareketlerinin yapılması kasık kasılması yaşanmasını önleyebilir.

Kasık kasılması tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın doktor olarak gözlemlenmesi, medikal özgeçmişin dinlenmesi ve gereken kontrollerin yapılması gerekir. Gerekirse kalça, üst bacak ile pelvis alanının röntgeni çekilerek kasık kasılması tanısı konulabilir. İlk defa olan kasılmada doğru tedavinin uygulanması, iyileşme için yeterince zaman tanınması, hastada kalıcı sakatlığın önlemesine destek olur. Hafif derecedeki kasılmalarda hastanın 2-10 gün, orta şiddette olanda 10 gün ile 6 hafta arasında, ağır kasılmalarda ise 6-10 hafta süreyle hastanın iyileşme süresi olur. Bu süreyi dinlenerek geçirmelidir. Bölgenin günde 3-4 kez 15 dakika kadar buzla ovalanması gerekir. Hasta kendini daha iyi hissettiğinde, soğuk yerine sıcak uygulamaya geçilmesi gerekir. Bu alanda ısı veren kremler, sıcak havlu, sıcaklık lambası kullanılabilir. Bölgenin aralarda elastik bandajla sarılması da yararlı olur. Gerekirse ağrıların dindirilmesi için, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İyileşme süresince 72 saat kadar koltuk değneğinden destek alınmalıdır. Fiziksel aktivite dengelenmeli ve beslenme düzeni ayarlanmalıdır. İyileşme ilerledikçe rehabilitasyon egzersizleri yapılabilir.
" } ] }