{ "title": "Kasık Fıtığı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/kasik-fitigi(1).gif", "date": "19.01.2024 00:12:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kasık fıtığı, karın duvarında olan yırtıktan ya da delikten çıkmış olan iç organların cilt altında şişlik oluşturmasıyla meydana gelir. Fıtık oluşturan bu şişlikler bazen oluşur, bazen de kaybolur. Özellikle ayaktayken, öksürürken, ıkınırken ortaya çıkan fıtık, sırt üstü yatınca kaybolur. Bunun sebebi sürt üstü yatınca fıtık kesesindeki organların karın içindeki yerine geri dönmesidir. Bu şekilde şişlik oluşturarak fıtık yapan organlar genellikle bağırsaklar olur. İleri aşamalarda kasık fıtığı sürekli bir hal almaya başlar ve hasta eliyle fıtığı içeriye iterek rahatlamaya çalışır.

Karın duvarı fıtıklarının tamamı doğumsal ya da daha sonradan meydana gelmiş olan zayıf noktadan çıkmaktadır. Bu tür fıtıklar göbek ve göbek çevresi fıtıkları gibi doğumsal zayıf noktalardan çıkan fıtıklara güzel bir örnektir. Daha sonradan ortaya çıkan zayıf noktalar ise genellikle ameliyat bölgeleridir. Burada ortaya çıkan fıtıklar kesi yeri fıtığı olarak tanımlanır. Ağır kaldırma, idrar zorluğu çeke, öksürük, ıkınma, kronik kabızlık gibi etkenler, kasık fıtığının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Kasık fıtığı neden oluşur?

Karın duvarında oluşan fıtıkların ortalama %90 kadarı kasık fıtıklarıdır. Toplumda erkeklerde daha fazla görülür. Bazıları doğumun ardından kapanması gerekli olan kasık kanalının kapanmamış olmasından ya da ilerleyen yaşlarda kanalın açılmasıyla oluşan indirekt fıtıklardır. Bazıları ise karın kaslarındaki zorlanmayla oluşan fıtıklardır. Bunlar direkt fıtık olarak tanımlanır. Fıtıkların oluşumu araç lastiklerindeki balonlaşmaya benzemektedir.

Kasık fıtığı teşhisi nasıl yapılır?

Bu fıtıklar fiziki muayene sonucunda teşhis edilebilir. Hastaların çoğu kasık fıtığını kendileri bile anlayabilir. Fıtıkların oluşturduğu şişlikler karakteristiktir. Ayakta olduğunda, karın içi basıncı arttığında ortaya çıkar, yatınca kaybolur. Bazı hastalarda şişkinlik ve karın ağrısıyla birlikte görülebilir. Yemekten sonra kramp tarzında ağrı, kabızlık gibi etkiler yapabilir. Bunlar fıtık kesesinin geçici olarak sıkışmasıyla oluşur. Başlangıç aşamasındaki kasık fıtıkları, atletik yapılı sporcularda şişlik olmadan kronik ağrıyla ortaya çıkabilir. Bu vakalarda kasık bölgesi ultrasonografi ile tetkik edilerek araştırılır. Bu tür fıtıklar nokta fıtığı olarak tanımlanır. Bunların tanısı için MR tetkiki yapılması gerekebilir.

Kasık fıtıkları kimleri etkiler?

Kasık fıtıkları toplumda her yaştan kişiyi cinsiyet gözetmeksizin etkileyebilir. Bu yeni doğanlardan, ileri yaşlardaki kişilere kadar herkeste görülebilir. Vücutta oluşan fıtıkların %90 kadarı kasık fıtığıdır. Erkeklerde ise kadınlardan daha fazla görülür. Kasık fıtıkları egzersiz, kilo verme ya da ilaç tedavisi ile ortadan kalkmaz. Kendi haline bırakılsalar düzelmez. Eğer fıtık tanısı konursa, hemen bölgenin onarılması gerekir.

Kasık fıtığı riskleri nelerdir?

Kolayca içeri giren ve kaybolan kasık fıtıkları, zamanla yatmakla ya da elle bile içeriye girmez hale gelir. Bu durumda bağırsaklar yırtıkta sıkışmış olur. Bu boğulmuş fıtık olarak tanımlanır ve kısa sürede bölgede ağrı oluşur. Sıkışan bölgede bağırsaklar olabilir. Bu hastaların acilen ameliyata alınması gerekir. Özellikle erkeklerde testislere zarar veren bir durumdur. Büyük fıtıklar erkeklerde cinsel sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu etkiler psikolojik kökenli olsa da sağlıklı cinsel yaşamın sürdürülmesine engel olur. Fıtık onarımı yapılmadığında, kronik isteksizlik, iktidar sorunları ortaya çıkabilir.

Kasık fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Kasık fıtığının tek tedavisi cerrahidir. Karın duvarındaki yırtığın, cerrahiyle kapatılması sayesinde onarılır. Bazen korse kullanımı hastaları rahatlatsa da fıtığın tedavisinde ve risklerinde etkili olmaz. Daha önceleri gerdirilerek dikişle onarılan fıtıklar, günümüzde yamayla gerdirmesiz olarak onarılmaktadır. Bu daha sonradan dikişlerin neden olduğu zayıf noktaların oluşmasına engel olmaktadır. Bu sayede yeni fıtıkların ortaya çıkması engellenmektedir. Ameliyat açık yöntemle yapılacağı gibi, kapalı olarak laparoskopik şekilde yapılabilir.
" } ] }