{ "title": "Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/kasik-fitigi-ameliyati-riskleri(1).gif", "date": "20.01.2024 04:37:06", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Kasık fıtığı ameliyatları riskleri, kasık fıtıklarının ameliyat dışında başka bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kasık bağı kullanıp geçici bir rahatlık sağlamak söz konusu olsa da uzun zamanda bunların faydası olmaz. Hatta uzun süre fıtık bağı kullanan hastaların fıtık ameliyatları cerrahi ekibe teknik olarak bazı zorluklar çıkarabilmektedir. Bu nedenle kasık fıtığı olanlara uzun süreli fıtık bağı kullanımı önerilmez.

Kasık fıtığı ameliyatlarının genel riskleri nelerdir?

Artmış akciğer enfeksiyonu riski. Akciğerin küçük alanlarında sönmeler veya çökmeler olabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi ve fizyoterapi gerekebilir.

Ağrı ve şişmeyle birlikte, damarlarda pıhtı oluşabilir. Çok nadir olarak bu pıhtı bulunduğu yerden koparak akciğerlere gidebilir ve ölümcül olabilir.

Kalpte zorlanmaya bağlı kalp krizi veya felç gelişebilir.

İşlemden kaynaklanan ölüm gerçekleşebilir.

Obez (Kilolu) hastalarda artmış olan yara yeri enfeksiyonu riski, akciğer enfeksiyonu, kalp ve akciğer komplikasyonları, pıhtılaşma meydana gelebilir.

Hastane enfeksiyonları: Zatüre, beyin zarı iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, kana mikrop karışmasına bağlı hastada yaygın vücut enfeksiyonu oluşabilir.

Hastada ameliyat sonrasında operasyon nedeniyle anksiyete ve ruhsal travma oluşabilir.

Sigara içen hastalarda yara yeri enfeksiyonu, göğüs enfeksiyonu kalp-akciğer komplikasyonu ve tormboz (Damar içi kan pıhtılaşması) komplikasyonu ihtimali daha fazladır.

Fıtık ameliyatlarının olası riskleri ve komplikasyonları

Ameliyat esnasında kanama olabilir. Buna bağlı olarak hastaya kan ve kan ürünleri verilmesi gerekebilir. Bunlarında kendilerine özgü komplikasyon ve ölüm riskleri mevcuttur.

Ameliyat sırasında kullanılacak koter, laparokopik aletler gibi teknolojik malzemelerin sorunları çıkabilir. Bunlar koter yanığı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Ameliyat sonrası karın içinde, akciğerler ve solunum yollarında, yarada iltihaplar gelişebilir. Bunlar bazı durumlarda tekrar ameliyat ya da küçük cerrahi müdahaleler gerektirebilir.

Eğer hasta erkek ise ameliyatta testislerin (Yumurtalık) damarları ve sperm kanalı zedelenebilir. En kötü durumda testis tamamen yok olabilir ya da alınmak zorunda kalınabilir. Karın için organlarda (Bağırsaklar ve mesane başta olmak üzere) yaralanmalar olabilir ve bunlar başka girişimler gerektirebilir.

Ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonlar nedeniyle bağırsağın torbaya bağlanması gerekebilir.

Ameliyat sonrasında kasıklarda, ameliyat yerinde, bacakların iç kısımlarında uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı meydana gelebilir.

Fıtığın onarımında sentetik yama kullanılabilir. Bu yama yabancı cisim reaksiyonuna ve iltihaplara yol açabilir. Tekrar ameliyat, yamanın çıkarılması ve fıtığın tekrarlanması riskleri mevcut olduğu gibi ameliyattan sonraki uzun dönemde yamanın bağırsakları yaralama, delme ve fistüllere yol açma riski mevcuttur.

Ameliyat sırasında ameliyat yerine dren konabilir, ameliyattan sonra ameliyat yerinde iltihap veya sarı sıvı birikmesi olabilir. Bu şırıngayla veya açılarak boşaltılabilir, yara açılabilir iyileşme her zaman beklenen sürede gelişmeyebilir, tekrar ameliyat gerekebilir.

Bazı hastalarda kesi yeri iyileşme dokusu kalın ve kırmızımsı morumsu olabilir.

Ameliyatın yapıldığı bölgede ciltte hasarlar, cilt ölümleri gelişebilir. Bunlar pansuman tedavisi, ilave ameliyatlar ve deri nakli gerektirebilir.

İlerleyen zamanlarda fıtık tekrarlayabilir. Bu hastanın bünyesine, ağır kaldırmasına, kilo kaybına, öksürük, kabızlık gibi olaylara ve hastanın yaşam koşullarına bağlı olabilir.

Doktorunuz eğer operasyonun zor olacağına karar verirse veya ameliyata devam etmenin sağlığınıza daha fazla zarar vereceğini düşünürse operasyonu yarıda kesip başka hastaneye sevk edebilir.
" } ] }