{ "title": "Kasık Çekmesi", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/kasik-cekmesi.gif", "date": "21.01.2024 22:05:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kasık çekmesi, çoğunlukla bölgede kas üzerine fazla yük bindirilmesi nedeniyle oluşan bir sorundur. Kasıkta hafif derecede adale çekilmesi, bölgede fazla gerilme olmasında ya da aşırı çalıştırılması sonucunda meydana gelir. Sağ kasıkta çekme sorunu genellikle spor yapan kişilerde görülür. Bu sorunda güç kaybı yaşanmaz, ancak acı hissedilir. Kasık ve alt karın bölgesinde ağrı olan kişiler, bunun kasık çekmesi ya da fıtık olduğu konusunda tereddüt edebilir. Bu sorunların her ikisi aynı bölgede belirtiler verir. Bu nedenle ayrım yapılması için, kişinin detaylı muayenesinin yapılması ve ağrının gerçek nedeninin tespit edilmesi gerekir. Kasıkta bir şişlik olması fıtık teşhisinin daha kolay olmasını sağlar.

Kasık çekmesi ve fıtık sorunu fiziksel aktiviteleri yoğun yapan kişiler ve sporla uğraşanlarda daha sık görülür. Kasıkta meydana gelen ağrı bazen çok şiddetli olur ve kişinin hareket etmesine bile engel olur. Bu durumda yatak istirahati dışında çözüm önerileri aranmalıdır. Eğer fıtık tespiti olursa, cerrahi girişim gerekebilir.

Kasık çekmesi neden olur?

Bu sorun kasıktaki kasların ya da yakınlaştırıcı kasların yoğun şekilde zorlanmasıyla birlikte fiziksel etkinlik sonucunda ortaya çıkar. Kasların ani ve aşırı gerilmesiyle bölgede iltihaplanmayla birlikte ağrı oluşur. Kasık çekilmesi olduğunda, kişiye fiziksel etkinliği devam ettiremediği gibi, yürümeye bile mecali kalmaz. Kasık çekmesi sorunu derecelendirilmiştir. 3. Derecede olanı en fazla acı veren üst kademedir. Kasık çekilmesi kişilerin yürüme ve koşma gibi faaliyetlerini zorlaştıran önemli bir sorundur.

Kasık çekmesi tedavisi nasıl yapılır?

Bu sorunu olan kişiler tüm faaliyetlerini bırakarak, ağrının artmasına engel olacak şekilde dinlenmelidir. Kasık bölgesine buz uygulaması oldukça rahatlatıcı olur. Tedavi için ameliyat çözüm değildir. Doğal süreçte iyileşmenin sağlaması gerekir. İlk 24 saat boyunca bölgeye soğuk kompres uygulanmalı, bu bölgeyi yüksekte tutmalı ve elastik bandaj gibi uygulamaların yapılması tavsiye edilir. Soğuk kompres ardından, sıcak bir banyo oldukça faydalı olur. Kasık çekmesiyle birlikte şişme varsa, soğuk uygulama süresinin daha uzun tutulması gerekir. Ayrıca kas gevşetici ile ağrı kesici ilaçların kullanılması da yararlı etkiler yapabilir. Bu tedaviler uygulanırken, bazı egzersizler ve esneme hareketleri uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir. Ancak önden ısınma hareketlerinin yapılması uygun olacaktır.
" } ] }