{ "title": "Kasık Biti", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/kasik-biti.gif", "date": "19.01.2024 10:23:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kasık biti, daha çok kasık bölgesinde bulunan kıl ve kıl köklerine yerleşen, vücuttan kan emerek beslenen 1-4 mm uzunluğunda, sivri kafalı phthirus pubis adındaki parazittir. Parazit yengece benzediği için ve kıllara yengeç gibi tutunan tırnakları olduğu için yengeç biti olarak da anılır. Kasık bölgesinin dışında anüste, koltuk altında, bacaklarda, göğüste, yüzde, kaşlar ve kirpiklerde bile yerleşerek enfeksiyonlara neden olabilir. Parazitin vücudu parçalıdır. Çok sayıda cinsel eşi olan parazit, kalabalıkta ortak yaşam süren ve temizliğe dikkat etmeyen kişilerde görülebilir. Sebep oldukları enfeksiyon genellikle pubik kılların bulunduğu bölgede ve anüs çevresinde sınırlı olur. Parazitle enfekte olan kişilerde yoğun kaşıntı meydana gelir.

Kasık biti nasıl bulaşır?

Kasık bitinin bulaşması cinsel ilişkiyle olabilir. Yine kasık biti olan kişilerin kullandığı çarşaf, havlu, giysi, battaniye gibi eşyaları kullanmayla bulaşabilir. Ailede anne babada kasık biti olursa, çocukların aynı yatakta yatması da bulaşmayı sağlar. Sıcak ortamlar, nemli yerler bitin bulaşmasını kolaylaştırır. Bitler ve yumurtalar canlı oldukları sürece başkalarına bulaşabilir.

Kasık biti belirtileri nelerdir?

Kasık bitinin en önemli belirtisi özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntıdır. Kıllara tutunan bitler küçük beyaz noktacıklar şeklinde görülür, bölgede hafif mavimsi lekeler izlenir. Bölgenin aşırı kaşınması durumunda kızarıklık kanama gibi lezyonlar oluşur. Buna bağlı olarak enfeksiyon gelişebilir. İç çamaşırsa siyahımsı tozlar izlenebilir.

Kasık biti tanısı nasıl konulur?

Öncelikle hastanın öyküsü dinlenerek, klinik değerlendirme yapılır. Kaşıntı olan bölgede derinin zedelenmesi olduğu izlenir. Kıl köklerine tutunmuş sirke denilen bit yumurtaları görülür. Kıl köklerinde gömülü halde bitler bulunur. Bunlar el merceği sayesinde rahatlıkla görülebilir. Bu şekilde kasık biti tanısı doğrulanır. Bit yumurtaları bir hafta içinde çatlar, yaklaşık olarak 8-10 gün içinde tam olgunluğa erişirler.

Kasık biti tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide hasta gibi hastanın yakın çevresinde olan kişilerde tedavi edilmelidir. Tedavi için farklı solüsyonlar kullanılabilir. Bunlar;
Bunların içinde Lindan hamile ve emziren kadınlar için, 2 yaş altında olan çocuklarda kullanılmaz. Eşlerin mutlaka birlikte tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi uygulamaları bitleri ve yumurtaları havasız bırakarak boğar. Bu arada hastanın kullanmış olduğu giysiler, çarşaflar mutlaka yıkanmalı, ütülenerek iyice kurulanmalıdır.

Kasık bitinden korunma

Kasık bitiyle enfekte olan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınılmalı, bu kişilerin giysileri, yatak takımları gibi eşyalarına temas edilmemelidir. Ortak yıkanan çamaşırlarda su sıcaklığı 55 derece olmalı ve en az 20 dakika yıkama devam etmelidir. Bu eşyalar en az 2 hafta kullanılmadan bekletilmelidir. Bu sayede kalan bit ve yumurtaların ölmesi sağlanır. Giysilerin yıkanması da korunmaya yardımcı olur. Bu arada kasık bölgesi kıllarının kesilmesi tavsiye edilir.
" } ] }