{ "title": "Hamilelikte Kasık Sancısı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/hamilelikte-kasik-sancisi.gif", "date": "19.01.2024 01:10:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hamlelikte kasık sancısı, en fazla görülen yakınmalardan biridir. Genellikle rahmin büyümesiyle birlikte, kasıklarda ağrı gebe kadının etkilenmesine neden olur. Bu dönemde oluşan kasık ağrısının nedeni genellikle rahmin büyümesiyle birlikte rahim çevresindeki bağların gerilmesinden kaynaklanır. Bu hamileliğin ilk aylarından itibaren etkili olur. Çoğu gebe kadının gebeliğinde ilk 6-8 hafta içinde hafif kasık ağrısı hissedilmeye başlar. Bu adet gecikmesinin olmasından sonraki 2. Hafta sonunda olur. Bazı gebelerde ise kasık ağrıları üçüncü ayda rahmin büyümesinin hızlanmasıyla başlar. İlk gebeliklerini yaşayan kadınlarda ise kasık ağrılarının daha erken dönemde başladığı görülür. Daha sonraki gebeliklerde oluşan kasık ağrısı ise gebeliğin son döneminde karnın büyümesiyle, ağırlaşması ve rahim kasılmalarının olmasına bağlı hissedilir.

Hamilelikte kasık sancısı nasıl hissedilir?

Hamilelikte erken zamanda ya da ilerleyen aylarda çeşitli sebeplere bağlı olarak kasık ağrısı olabilir. Bunların bir kısmı önemsiz olduğundan tedavi gerektirmeyebilir. Ancak bazıları gebe kadının hastaneye yatmasını gerektirecek kadar önemli olabilir. Kadınlar gebeliğin ilk günleri dahil olmak üzere, adetin gecikmesiyle birlikte kasık ağrısının etkisine girebilir. 3 ve 4. Aylarda gebe kadınlar bıçak saplaması tarzında kasık ağrısı çekebilir. Bu ağrı hareketle, ayakta olmakla birden şiddetlenebilir. Rahmin büyümesiyle çevresindeki bağların, ligamentlerin gerilmesiyle oluşan bu ağrılar bazen tek taraflı, bazen de çift taraflı kasıklarda hissedilebilir.

Hamilelikte kasık ağrısı başka sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir

Hamilelerde kabızlık ve şişkinlik kasık ağrısı nedeni olabilir. Son aylarda Braxton Hicks kontraksiyonları denen yalancı doğum ağrıları da kasıklarda ağrıya neden olabilir. Bunlar dinlenmeyle geçen ağrılardır. Bu ağrıların şiddetli olması ve sıkça olması halinde mutlaka doktora gidilmelidir. Gebeliğin her döneminde kasık ağrısıyla birlikte olan vajinal kanama durumunda da mutlaka doktora gidilmelidir. Ayrıca bu ağrıya bulantı ve kusma, ateş eşlik ediyorsa, bunun idrar yolları enfeksiyonlarıyla bağlantısı olabilir. Bu yüzden doktora giderek gereken incelemelerin yapılması sağlanmalıdır. Bu ağrılara bulanık görme, bağ ağrısı, bulantı ve kusma eşlik ederse bu tansiyon yükselmesi belirtisi olabilir. Bu nedenle kasık ağrısının sadece gebeliğine bağlanmaması gerekir. Bu başka bir sağlık sorununun belirtisi olarak da hissedilebilir. Özellikle kasık ağrısına eşlik eden karın ağrısının da olması halinde daha dikkatli olunmalıdır. Bu durumda apandisit, mide ülseri, safra kesesi iltihabı gibi farklı nedenler olabilir.

Hamilelikte kasık ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Bu dönemde oluşan kasık ağrıları hamilelik nedeniyle oluşursa, genellikle tedaviyi gerektirmez. Bu durumda gebe kadının sıkça dinlenmesi tavsiye edilir. Özellikle son aylarda olan kasık ağrılarında dinlenme en iyi ilaçtır. Bu dönem rahmin büyümesi arttığından, oluşan baskıyla kasık ağrısı daha fazla rahatsız edici olacaktır. Bunun dışında başka sağlık sorunlarından kaynaklanan kasık ağrısında uygulanacak tedavi sebebe uygun şekilde planlanır. Hamilelik döneminde tedavi uygulanabilirse, bu kasık ağrısının giderilmesine yardımcı olacaktır. Diğer türlü tedaviler gebelik sonrasına ertelenir.
" } ] }