{ "title": "Gebelikte Kasık Ağrısı ve Akıntı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/gebelikte-kasik-agrisi-ve-akinti.gif", "date": "20.01.2024 17:35:14", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Gebelikte kasık ağrısı ve akıntı, Gebeliğin erken haftalarında ve ilerleyen aylarda, doğuma yakın haftalarda çeşitli nedenlerle anne adayı zaman zaman kasık ağrısı hissedebilir. Bu ağrıların çeşitli sebepleri olabilir. Bu sebeplerden bazıları önemsiz ve tedavi gerektirmez iken bazıları önemlidir ve hatta hastaneye yatış bile gerektirir. Gebeliğin ilk günlerinde adetin geciktiğinin fark edildiği ilk günlerde karın ve kasık bölgelerinde hafif rahatsızlık hissi genellikle birçok kadın tarafından hissedilir.

Gebelikte kasık ağrıları neden olur?

Hamileliğin 3-4 aylarında kasık bölgelerinde bıçak saplar gibi keskin bir ağrı hissedilebilir. Hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla bu ağrı birden şiddetlenebilir. Bu ağrının sebebi; rahmin büyümesine bağlı olarak rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesidir. Rahmin büyümesine bağlı gelişen round ligament ağrısı genellikle sağ tarafta olur. Ama her iki tarafta da olabilir.

Gebeliğin son aylarında Braxton-Hicks kontraksiyonları denilen yalancı doğum ağrıları da karın ağrısı hissedilmesine sebep olabilir. Bu kasılmalar düzensiz ve hafif şiddette olmasıyla ve dinlenmekle geçmesiyle gerçek doğum sancılarından ayrılır. Eğer bu tür kasılmalar sık ve şiddetli geliyorsa ve geçmiyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Gerçek doğum sancıları veya erken doğum eylemi belirtisi olabilir.

Kasık ağrısına eşlik eden ateş, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma veya kan gibi şikâyetler idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir.

Kasıkların üst kısmında ve karının üst kısmında ağrı ve buna eşlik eden baş ağrısı, bulantı, kusma, bulanık görme gibi şikâyetler tansiyon yükselmesi işareti olabilir.

Hamilelik sırasında nadiren pelvis yanı leğen kemiği eklemlerinde aşırı ağrı hissi oluşabilir. Özellikle simfizis pubis bölgesinde hormonlara bağlı eklemde aşırı gevşemeye bağlı çatı kemiği ağrısı denilen şiddetli ağrılar olabilmektedir. Bu hormonlar doğum kanalını bebeğin doğumuna hazırlık amacıyla gevşetirler.

Gebelikte kasık ağrısının gebelikle ilgisi olmayan bir nedeni de olabilir. Örneğin; apandisit, afra kesesi iltihabı, mide ülseri gibi birçok neden de kasık ağrısı nedeni olabilir. Bu nedenle gebelikte karın ağrısının sebebi çok dikkatli araştırılmalıdır, gebeliğe bağlı normal bir kasık ağrısı mı, gebelikle ilgili bir probleme bağlı ağrı mı, yoksa gebelikle ilgisi olmayan bir hastalığa bağlı ağrı mı ayırt edilmelidir.

Bunun yanı sıra gebeliğin hangi döneminde olursa olsun ağrının eşlik ettiği veya etmediği her tür vajinal kanama durumunda mutlaka hemen doktora başvurulmalıdır.

Vajinal akıntı

Anne adaylarının çoğunda hamilelik sırasında vajinal akıntı problemleri ortaya çıkmaktadır. Akıntılar genellikle gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle çok önemli bir sorun değildir ve tedavi gerektirmez. Fakat bazı durumlarda önemli olabilmektedir. Hamilelik sırasında oluşan bazı vajinal enfeksiyonlar da vajinal akıntı durumlarını ortaya çıkarır. Enfeksiyonların oluşmasının nedenleri ise mantarlar, bakteriler ve parazitlerdir. Akıntılar normal zamanlarda ortaya çıkabileceği gibi özellikle üreme zamanında yani gebelikte daha çok karşılaşılan bir sorundur. Akıntının normal akıntı mı yoksa fizyolojik akıntı mı olduğunun anlaşılması için en kısa sürede jinekoloğa gidip muayene olunması gerekmektedir.

Vajinal akıntıların çeşitleri nelerdir?

Özellikle hamilelik sırasındaki akıntıların doktor tarafından tespit edilmesi ve gerekiyorsa müdahale edilmesi gerekmektedir. Kadınlar gebelikleri boyunca akıntı şikâyetlerini bir jinekoloğa aktarmalı ve doktoru bu konu hakkında bilgilendirmelidir. Gebelikte vajinal akıntı farklı çeşitlerde ortaya çıkabilir. Vajinal akıntı konusunda akıntının rengi ve kokusu doktor tarafından akıntının çeşidini ve nedenini bulmayı kolaylaştıran etmenlerdendir.

Kadınlarda normal zamanlarda ve gebelik anında en sık karşılaşılan vajinal akıntı fizyolojik akıntılardır. Fizyolojik akıntılar şeffaf veya beyaz renkli olarak kendini gösterirler. Hastada herhangi bir şikâyete yol açmıyorsa ve rengi belirttiğimiz gibi beyaz ya da şeffaf ise doktorlar genellikle bu akıntıları fizyolojik akıntı olarak değerlendirirler. Fizyolojik vajinal akıntı gerçekleştiğinde genellikle çok fazla koku yaymaz, hafif bir kokusu vardır. Akıntı olduğu süre boyunca akıntının renginde bir koyulaşma veya akıntı miktarında artış söz konusu ise doktora başvurulmalıdır.

Vajinal akıntı konusunda kadınlarda ikinci olarak en sık rastlanan akıntı türü ise mantar enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan akıntılardır. Bu akıntı da vajinadan beyaz bir sıvı gelir ve çoğu zaman vajinada kaşıntıya sebep olur. Genel olarak gebelik yaşayan kadınlarda en sık enfeksiyon türü mantar enfeksiyonudur. Hamilelik süresinde bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu pH dengesinin hormonlara bağlı olarak değişmesi sonucunda mantar enfeksiyonları gerçekleşir. Hamilelik süresinde mantar enfeksiyonu geçirildiğinde doktorlar tarafından çeşitli fitiller ve kremler önerilebilir.

Kadınlarda hamilelik öncesi veya hamilelik süresinde vajinal akıntı olmasını sağlayan bakteri enfeksiyonu da gerçekleşebilir. Bakteri enfeksiyonu genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon tipidir. Cinsel ilişki sırasında erkeğin prezervatif kullanması bakteri enfeksiyonuna yakalanma riskini büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Fakat gebelikte bakteri enfeksiyonu görülmesi bazen erken doğuma sebebiyet verebilir ve doğum anından bebeğe zararlar verebilmektedir. Bu yüzden hamilelikte ortaya çıkacak olan bakteri enfeksiyonunda önlem amaçlı tedavi edilmesi hem anne adayı hem de bebek için olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
" } ] }