{ "title": "Gebelik Belirtisi Kasık Ağrısı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/gebelik-belirtisi-kasik-agrisi.gif", "date": "19.01.2024 02:13:26", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelik belirtisi kasık ağrısı, gebelik döneminde kasık ağrısı sıkça yaşanan belirtilerden biridir. Genellikle rahim büyümesi nedeni ile ortaya çıkan oldukça doğal bir gebelik belirtisidir. Rahim büyümesi nedeniyle rahim çevresinde bulunan bağların gerilmesi kasık ağrısına neden olan başlıca sebeplerden biridir. Rahim çevresinde bulunan bağların gevşemesi genellikle gebeliğin ilk ayları ile başlar. Çoğu anne adayı gebeliğin ilk 1-1,5 aylarında hafif de olsa kasık ağrısına maruz kalabilir. Bu kasık ağrısı genellikle yaşanan adet gecikmesinden 15 gün sonra ortaya çıkar.

Bazı hamilelerde yaşanan kasık ağrısı gebeliğin 3. Ayı ile rahmin hızlı bir şekilde büyümesi ile ortaya çıkabilir. İlk defa gebelik yaşayan anne adaylarında kasık ağrısı daha erken dönemlerde başlayabilir. İkinci ya da üçüncü gebeliklerde kasık ağrısı gebeliğin son aylarında karnın büyümesi nedeniyle yaşanabilir.

Kasık ağrısı gebeliğin ilk ya da ilerleyen haftalarında doğuma yakın zamanlarda farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Kasık ağrılarının bazıları önemsiz olurken bazı ağrılar ciddiye alınmalı ve mutlaka tedavi olunmalıdır. Kasık ağrısı ciddi bir nedenden dolayı ortaya çıkabileceği için anne adayının hastane ortamında gözetim altında olmasına ihtiyaç duyulabilir.

Gebeliğin ilk haftalarında adet gecikmesi fark edildiğinde kasıkta hafif bir ağrı yaşanabilir. Bu ağrı çoğu gebe tarafından hissedilebilir. Gebelik 3-4. Ayına ulaştığında kasıkta keskin bir ağrı hissi oluşabilir. Bu ağrı hareket anında, aniden ayağa kalkıldığında şiddetlenebilir. Bu tür ağrılar genellikle rahmin büyümesi nedeniyle ortaya çıkar. Rahim büyümesi nedeniyle oluşan kasık ağrısı genellikle sağ tarafta görülebilir. Kabızlık, gaz ve şişkinlikte kasık ağrısına yol açan nedenler arasındadır.

Gebelik son aylarında ulaştığında yalancı doğum sancıları olarak tanımlanan 'Braxton Hicks' sancıları da kasık ağrısına yol açabilir. Bu tür ağrılar oldukça düzensiz ve dinlenme sonrasında ortadan kalkan sancılardır. Bu özelliğinden dolayı gerçek doğum sancılarından ayrılabilir. Bu tür kasılma ve kasık ağrıları çok sık ve şiddetli ise sürekli devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu tür ağrılar erken doğum belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Gebeliğin hangi döneminde olursa olsun ortaya çıkan kasık ağrısına eşlik eden kanama varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kasık ağrısı ile ateş, mide bulantısı, kusma, idrar anında yanma ya da idrarda kan gibi yakınmalar ortaya çıkıyorsa bu tür ağrılar idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle oluşum gösteriyor olabilir.

Gebelik döneminde yaşanan kasık ağrısı bazı durumlarda gebelik harici başka nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Apandisit, safra kesesi iltihabı, mide ülseri, divertikülit bu nedenlerden bazılarıdır. Yaşanan kasık ağrısının gebelik ile mi yoksa başka bir nedenden dolayı mı ortaya çıktığını öğrenmek oldukça önemlidir. Gebelikte yaşanan kasık ağrısının tedavisi nedene yönelik yapılır.

Hamilelik döneminde kasık ağrısını önlemek için ayaklar karna doğru çekilerek dinlenme pozisyonu alınabilir. Ayrıca kalsiyum ve magnezyum takviyeleri kasık ağrılarını hafifletici etkiye sahiptir. Doktor takviyesi ile kalsiyum ve magnezyum takviyeleri kullanılabilir.
" } ] }