{ "title": "Erkeklerde Kasık Fıtığı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/erkeklerde-kasik-fitigi.gif", "date": "20.01.2024 21:19:33", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Erkeklerde kasık fıtığı, kadınlara oranla daha sık görülen, karın duvarında oluşan boşluktan iç organların dışarı çıkması durumudur. Genellikle karın duvarında doğuştan zayıf olan bölgeleri başta bağırsaklar olmak üzere gelişen organların zorlaması sonucu oluşan kasık fıtığı, ameliyat yerlerinin açılması sonucu da oluşabilir. Ayrıca karın duvarını zorlayan ağır kaldırma, ani hareketler, kronik kabızlık, idrar zorluğu, ıkınma, öksürme gibi durumlar da erkeklerde kasık fıtığına sebep olabilmektedir. Karın duvarının açılmış olan herhangi bir noktasından dışarı fırlayan bağırsak veya diğer organlar fıtığın büyüklüğü ve süresi arttıkça çok daha şiddetli ağrılara, sancılara sebep olabilmektedir.

Erkeklerde kasık fıtığı nedenleri, çoğunlukla doğuştan olsa da sonradan oluşan ve farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan kasık fıtıkları oldukça yaygın görülür. Karın duvarının doğuştan zayıf bir noktası herhangi bir zorlanmada açılarak kasık fıtığına sebep olabilirken, ani ve ağır hareketler de bu tarz bir rahatsızlığı kolayca tetikleyebilmektedir. En sık görülen fıtık türlerinden biri olan kasık fıtığı, sadece doğuştan veya sadece sonradan olmayabilir, her iki sebepten de kaynaklanabilir.

Erkeklerde kasık fıtığı belirtileri, karında çoğunlukla sağ ya da sol noktalarda ara ara şiddetli ağrılar, sancılar oluşması şeklindedir. Hareket ettikçe kendini daha fazla hissettiren bu ağrılar, sırt üstü yatıldığında yok olmaktadır. Karın ağrısı benzeri ağrılarla kendini hissettirmeye başlayan kasık fıtığı, giderek daha fazla şiddetlenerek noktasal bir hal alır. Basit bir muayene ile tespit edilebilen kasık fıtığı, sporcularda be bazı hastalığın net anlaşılamadığı durumlarda MR gerektirebilmektedir.

Erkeklerde kasık fıtığı tedavisi, kilo vererek ya da egzersizlerle veya ilaçlarla gerçekleştirilebilecek bir durum değildir. Zamanla kendiliğinden geçebilecek bir hastalıkta olmadığından yalnızca cerrahi müdahale ile iyileştirilebilir. Hastaları rahatlatmak için geçici olarak korseler kullanılsa da bu rahatsızlığın tek tedavisi karın duvarında açılan kısmın cerrahi yollardan tekrar kapatılması ile gerçekleştirilebilir.
" } ] }