{ "title": "Çocuklarda Kasık Fıtığı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/cocuklarda-kasik-fitigi.gif", "date": "21.01.2024 00:32:34", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "
Çocuklarda kasık fıtığı, çocuklarda görülen cerrahi hastalıklar hem aile hem de belli yaşlarda çocuğun kendisinde endişeye neden olabilmektedir. Kasık bölgesi çocuk cerrahisi ameliyatlarının en sık yapıldığı bölgedir. Bunların içinde de kasık fıtığı tamiri hem çocuk cerrahisinin hem de kasık bölgesinin en sık uygulanan operasyonudur. Çocuklardaki kasık fıtığı hem oluşumu hem tipi hem de onarım tekniği olarak yetişkinlerden farklılık gösterir. Çocukluk çağında kasıkta fark edilen, zaman zaman ortaya çıkıp kaybolabilen şişlik akla öncelikle kasık fıtığını getirmelidir. Erken doğan veya düşük doğum kilolu bebeklerde fıtığa çok daha sık rastlanır.

Kasık fıtığının oluşumu

Fıtık, karın içindeki bağırsaklar gibi bir organın, karın duvarından dışarı çıkmasıdır. Fıtığın bulunduğu yerde yumuşak bir kitle ele gelir. Kasık bölgesinde ortaya çıkan fıtığa kasık fıtığı denir. Anne rahmindeyken bebeklerin yumurtalıkları karın içinde böbreklere yakın yerleşmektedir. Bebek gelişimiyle birlikte yumurtalıklar kasık gölgesine doğru iner. Erkek yumurtalığı torbaya inerken beraberinde periton denilen karın içini kaplayan zardan bir keseyi kasık kanalına doğru sürükler. Kanal bu şekilde kapanamaz ve içinde bulunan kese fıtık oluşumuna yol açar. Kızlarda ise aynı kanaldan rahim bağları geçer. Benzer mekanizmayla kasık kanalında zardan bir kese oluşur. Sonuçta; doğumda var olan bu kese çok ince olduğundan fark-edilemeyebilir. Ancak içine bağırsaklar gibi bir organ girdiğinde aile ve doktor tarafından fark edilir.

Kasık fıtığı en çok erkek çocuklarda görülmektedir bunun sebebi

Kasık fıtığının erkek çocuklarda görülme oranı çok daha yüksektir. Her yüz çocuktan ortalama ikisinde kasık fıtığı görülmektedir. Kasık fıtığına yüzde seksen ve doksan gibi bir oranda erkek çocuklarında rastlanmaktadır. Kasık fıtığı tek sağ ya da tek sol tarafta olabileceği gibi yüzde onluk gibi bir oranda her iki tarafta da saptanabilmektedir. Prematüre bebeklerde görülme sıklığı normal kilolu bebeklere göre üç kat daha fazladır. Bu rahatsızlıkların üçte birinin tanısı ilk altı ay içerisinde konulmaktadır. Ancak tanının sonraki yaşlarda da konulması mümkündür.

Kasık fıtığının belirtileri nelerdir?

Çocuklarda görülen kasık fıtığının erişkinlerdeki gibi kendini zorlamayla ilgisi yoktur. Bu durumda genetik faktörler rol oynamaktadır. Kasık fıtığı, kasıkta ya da torbada çocuk ağlayıp kendini zorladığı sırada bir şişlikle kendisini gösterir. Çocuklar sırt üstü yattığında bazen fıtık kesesi küçülüp kaybolur ve görünmez. Fakat aslında fıtık kesesi yine vardır. Ancak gözle tanı konulması mümkün değildir. Fıtık zaman zaman çocukta sıkışmaya bağlı ağrı yapabilmektedir. Bazen de yumuşak bir baskıyla karın içine gönderilemeyen bir fıtık türü görülür. Buna boğulmuş fıtık denilmektedir. Bu durumda çocukta huzursuzluk, ağrı ve kusma ortaya çıkabilir. Bu haliyle devam ederse iştah kaybı, dışkı yapamama ve karın şişliği ortaya çıkabilir. Uzun süren fıtık boğulması nedeniyle bağırsakları besleyen damarlar sıkışıp bağırsak çürümesi denilen ve acil cerrahi gerektiren hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir.

Çocuklarda görülen kasık fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Çocuğunuzda kasık fıtığı şüphesi varsa, en kısa zamanda bir çocuk cerrahı tarafından değerlendirilmesi ve sonrasında tanısının kesinleştirilmesi gerekir. Çünkü, çocuklarda kasık fıtığı mümkün olan en kısa zamanda, yani belli bir yaş veya aya kadar beklenilmeden ameliyat edilerek tedavi edilmelidir. Tedavideki gecikme değişik nedenlerle testisleri bozabilir. Öncelikle tedavi edilememiş fıtık sık sık şişerek damarlara baskı yapabilir veya ısı farklılığına neden olarak yumurtanın normal gelişmesini bozabilir. Diğer önemli sorunda kasıktaki kistin yanlış ellerde ve çocuklara uygun olmayan, yetişkin taklidi yöntemlerle ameliyat edilmesiyle ortaya çıkan kısırlık sorunudur.
" } ] }