{ "title": "Çocuklarda Kasık Ağrısı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/cocuklarda-kasik-agrisi.gif", "date": "19.01.2024 08:30:59", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Çocuklarda kasık ağrısı, gebeliğin son üç ayı süresinde, böbreklerde komşu testis, normal olan skrotuma inmek için yolculuğuna bailar, Kasıktan skrotuma inmek için gerekli kılavuzlardan birisi peritondur (Karın iç yüzeyini sararak bağırsakları çevreleyen ince doku zarı). Bu yolculuk esnasında peritonun bir kısmı testise yapışır ve onunla beraber skrotum içerisine girerken, karın içerisi ile ilişkili bir kese, poş oluşturur. Benzer olay kızlarda rahim bağlarından bir tanesinin kasık kanalı içerisinden geçip, labialara ulaşması esnasında olur. Her iki durumda da oluşan, uzantı şeklindeki keseye ' processus vaginalis ' denir. Processus vaginalis normalde doğumla beraber kapanır, böylece karın içerisiyle kasık arasında bağlantı kalmaz. Kapanmanın tam olmadığı durumlarda, bağırsakların kız çocuklarda overlerin ya da diğer karın içi organların bu açıklıktan girmesiyle kasık fıtığı oluşur.

Erkek çocuklarda yüzde 1-5, kız çocuklarda yüzde 1-10 sıklığında görülebilirken, prematür doğanlarda bu oran yüzde 30lara kadar çıkabilmektedir. En sık olarak sağ tarafta olmasına rağmen yüzde 30 gibi sol, yüzde 10 gibi sw çift taraflı olabilmektedir. Kesenin açıklığının karın içi organlarının geçişine izin vermeyecek kadar dar olması, sadece sıvının geçmesi haline hidrosel, halk arasında su fıtığı denilmektedir. Processus vaginalisin karına yakın olan açıklığının kapanması, ancak testis çevresinde kese içerisinde sıvı kalması durumuna ise fizyolojik basit hidrosel denir.

Kasık fıtığının tanısının konması

Tanı anne babanın vereceği anamnez ve doktorun fizik muayenesi ile konur. Ebeveynler ya da pediadrist sıklıkla kasıkta tekrarlayan şişkinliği fark ederler. Bu şişkinlik bazı aktiviteler esnasında (Ağlamak, ıkınmak vb) daha iyi görünür ve aktivitenin sonlanması ile kendiliğinden kaybolur.

Boğulmuş fıtık

Bağırsakların kese içerisine girip çıkmasıyla fark edilen kasıktaki şişliğin kaybolmadığı, sebat ettiği görülür. Bağırsakların bu durumda kese içerisinde hapsolmasına ' inkarserasyon ' kese içerisinde sıkışma süresinin uzamasıyla kan dolaşımının da bozulmasına ise ' strangulasyon ' denir. Eğer çocuğunuzun bir görünüp bir kaybolan kasık fıtığı birkaç saattir ağrılı bir biçimde şişkin gözleniyorsa, kusma ve karın şişliği de varsa, doktora başvurulması gerekmektedir. Boğulmuş fıtıklarda sıkışmış bağırsaklar erken müdahale ile acil cerrahiye gerek kalmadan manuel tekrar karın içerisine itilebilir. İçeri itil ememe durumunda ise acil ameliyat gerekmektedir.
" } ] }