{ "title": "Bebeklerde Kasık Fıtığı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-kasik-fitigi(1).gif", "date": "18.01.2024 22:23:13", "author": "aysel candan", "article": [ { "article": "
Bebeklerde kasık fıtığı, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, erkek çocuklarda testis denilen yumurtalıklar ilk önce böbreklerin üst kutbunda oluşmaya ve gelişmeye başlar, sonra karın içinde göç ederek kasık kanalından geçer ve skrotum adı verilen torbaya iner. Kız çocuklarında over adı verilen yumurtalıklar karın içerisinde kalır ancak kızlarda da rahmin karın içinde sabit durmasına yardımcı bağlardan birisi kasık kanalından geçer ve rahmin arkaya bükülmesinin engellenmesinde görev alır. Kasık kanalında geçen bu oluşumlar beraberinde karın içi organların üzerini kaplayan periton adı verilen karın zarını da birlikte sürüklerler. Her on erkek çocuğunda dokuzunda bu zar kapanır, ancak birinde kapanmaz. İşte bu zarın kapanmadığı durumlarda karın boşluğu ile sktrom adı verilen torbalar arasında bir kesecik oluşur, buna kasık fıtığı adı verilir. Karın içi basıncın artığı durumlarda, erkek çocuklarında sıklıkla bağırsaklar ya da karın içi organların üzerini kaplayan omentum adı verilen yağ tabakası, kız çocuklarında ise sıklıkla yumurtalıklar ve bağırsaklar bu kesenin içine girerek kasık bölgesinde bir şişlik meydana getirir. Bu şişlik kasık fıtığıdır.

Bebeklerde kasık fıtığının belirtileri ve neden olur?

Bebeklerde aniden acı içinde ağlama, kusma, şok, dışkı yapamama, şiddetli ağrı, kasıkta şişkinlik, ateş, bacaklarını içine çekme, fıtık tarafındaki bacağını açamama, kısıtlı hareketler şeklinde kendini belli eder. Bebeğin kasık bölgesin beliren ve kaybolan şişlik ilk ve en önemli bulgudur. Sağ ya da sol tarafta ya da her iki tarafta birden olabilir. Sağda ya da solda kasıktan başlayarak torbalara kadar olan hat üzerinde, herhangi bir noktada olabilir. Ikınma, ağlama, öksürme gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda bu şişlik belirginleşir. Bu karın içi basınç arttırımı azaldığı takdirde bu şişlik kaybolur. Çok ilerlemiş durumlarda fıtıklaşma çocuğun torbalarını dolduracak kadar aşağı, testislerin yanına kadar inebilir.

Kasık fıtığı her yaşta görülebilir. Bir günlük yeni doğan yeni bebekte bile görülebilir. Görülme sıklığı normal süre ve kiloda doğanlarda yüzde 1-3 arası iken, prematüre doğmuş bebeklerde ise yüzde 16-25 arası bir oranda daha sık rastlanabilir. Bir günlük de olsa doksan yaşında da olsa kasık fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Bu ameliyat acil değil ancak acele bir ameliyattır. Tanı konulduktan 7-10 gün içinde ameliyat gerçekleştirilmelidir.

Tedavideki gecikme nedeniyle sık sık şişen fıtık, damarlara baskı veya ısı farklılığı gibi değişik nedenlerle testisi bozar ya da çocuk cerrahisine alışık olmayan yanlış ellerde ve çocuklara uygun olmayan yöntemlerle ameliyat edilen çocuklarda kısırlık gelişebilir. Yani hem ameliyat olmada gecikme hem de yanlış ellerde ameliyat olmak kısırlık sebebi olabilir. Kasık fıtığı en kısa zamanda tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır ve tedavide gecikme olursa bağırsak düğümlenmelerine, bağırsak ve yumurtalık çürümelerine neden olur. Bu nedenle bebeğinin kasığında bir şişkinlik fark eden anneler hemen doktora başvurmalılar.
" } ] }