{ "title": "Açık Kasık Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.kasikagrisi.gen.tr/images/acik-kasik-fitigi-ameliyati.gif", "date": "19.01.2024 10:35:13", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "Açık kasık fıtığı ameliyatı; Kasık iç bölgesinden çıkan fıtıklardır. Göbek bölmesi fıtıkları içinde en sık görülen fıtıklardır. Bütün fıtıkların yaklaşık yüzde doksanı oluşturur. Bu hastalık büyük çoğunluğu erkeklerde rastlanmaktadır. Bunun dokuz erkeğe karşı bir bayanda kasık fıtığı görülmektedir.

Kasık fıtıkları üç alt gruba ayrılmaktadır bunlar; Direk kasık fıtığı, indirek kasık fıtıkları veya femoral fıtıklar. Bu 3 birbirine çok yakın üç farklı noktadan çıkar ve tedavi etme sırasında kolaylıkla birbirine karıştırılabilir yalnızca her üçünün de rehabilitasyon aynıdır. İndirek kasık fıtıkları çoğunlukla doğumsaldır, kasık kanalının sonradan ve kendiliğinden açılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Daha fazla çocuklarda ve gençlerde görülür. Direk fıtıklar, kas yırtıklarından dışarı çıkarlar, jimnastik yapan kişilerde ve ileri yaştaki bireylerde ortaya çıkarlar. Femoral fıtıklar, femoral oyuktan çıkar, en kıt görülen kasık fıtığı ve daha çok bayanlara görülür. Femoral fıtıklar diğerlerinden 1-2 cm daha alttan çıkar. Kasık fıtıkları açık protokol veya kapalı metotla onarılabilir. Açık yöntemle yapılan partal onarım direk ve indirek fıtıkların fazlalaştığı yerleri örter fakat femoral fıtığın çıktığı oyuğu kapatmaz. Buna karşılık, kapalı yöntemle yapılan bir tedavi, iç taraftan her 3 oyuğu da örter. Femoral fıtıklar daha çok bayanlarda rastlandığından, bayanlardaki kasık fıtıklarının her zaman kapalı usulle onarılması daha güvenlidir. Hakiki teknikle yapılan bir kapalı onarım, sadece var olan fıtığı onarmakla kalmaz, sonraları aynı taraftan çıkacak diğer iki kasık fıtığını da engellemiş olur.

Kasık fıtığı tedavisi; Eklentiler ile gerdirmeler ve onarımlar açık ve kapalı yöntemle yapılabilir. Açık yöntem ile yapıldığında Lichtenstein operasyon şeklinde tanımlamaktadır.

Kapalı yöntemle yapılan operasyonlar 2 türlüdür

Karın içine sokularak yapılan Tapp (Transabdominal preperitoneal tedavi) ve karın içine sokulmadan yapılan Tep (Total ekstraperitoneal tedavi) şeklinde adlandırılır. İlerici kasık fıtığı tedavisi son yirmi sene süresince çok değişti ve bütün dünyada dikişli onarmalar da yamalı onarımlara dönülmüştür. Yama kullanılmadan yırtığın yalnızca dikişle kapandığı operasyonları nüks kıyasları üst olduğu için yamayla yapılan onarma tercih edilir.

Açık yöntem lichtenstein ameliyatının nasıl olduğu hakkında kısa bir bilgi vereceğim

Yama fıtığın çıktığı bölgeye göre eskiden beri kullanılan açık ameliyat ile yerleştirilir. Cilt ve deri altı yağlı dokulardan geçerek yama kasın üstüne konur ve onlay onarım yapılır. Yama altındaki katmanlara gevşek dikişlerle gerginlik olmayacak şekilde dikiş atılır. Hasta cerrahi müdahaleden 1 gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrasında ağrı olmadan rahat bir şekilde taburçu olabilirsiniz açık yöntem ameliyatıyla, açık Lichtenstein ameliyatı spinal, genel ve lokal anestezi ile uygulanmaktadır. Bu yüzden en rahat ağrısız sızısız açık yöntem ameliyatı tercih etmek sizlere kalmıştır.

Bir diğer ameliyat ise kapalı yöntem Tep veya Tapp olarak adlandırdığımız ameliyatın nasıl yapıldığını göreceksiniz; Ameliyatı laparoskopik olrak adlandırılır ve bir diğer adı ise kapalı ameliyat veya gazla şişirilmiş boşlukta, göbek bölmesine açılan minik deliklerden giren ince el teçhizatları ile yapılan ameliyattır. Kapalı ameliyat olarak adlandırdığımız Tapp denilen ameliyatta direk göbek içinden yama fıtık yerine yerleştirilir, hastanelerde genelde uygulanan yöntem budur. Kapalı ameliyat denilen yöntemde ameliyatın başında yerleştirilen bir balon ile göbek duvarı katları arasına yeni bir aralık oluşturulur ve karın bölgesinin içine hiç girmeden bu boşlukta uğraşarak yama fıtık yırtılan yere balon yerleştirir. Her iki ameliyat yöntemde de yama kasların arkasına adale ile göbek zarı arasına yerleştirilir. Yama yerine 2-3 tane titanyum vidayla tutturulur, son dönemlerde doku yapıştırıcı ile yapılan hastaların yanı sıra, hiçbir ilave işlem gerektirmeden kendiliğinden yapıştırmak için contact yamalarda kullanılmaktadır. Her 3 yama sabitlemede hastaya aynı refahı sağlamaktadır. Kapalı protokol sadece genel bayıltıcı yöntemiyle yapılabilir. Lokal bayıltıcı ve spinal bayıltıcı ile yapmak mümkün değildir. Hastalar kapalı cerrahi müdahale sonrası normal yaşamlarına daha hızlı dönerler. Bilhassa çalışma koşulları ağırca olanlar, atletizm ve iş motivasyonu yükselmek isteyen kişiler, ikili taraflı fıtığı olanlar ve nüks hastalar kapalı cerrahi müdahale için en uygun hastalardır. Çağımızın fıtık ameliyatının amacı, konforlu ve dürüst biçim de hastanın fıtığını tedavi etmek ve en kısa sürede kişiyi normal hayatına döndürmektir. Yama ile yapılan gerdirmesiz onarımın yararları, cerrahi müdahale sonrası dönemin rahat olması, nüks ve diğer olumsuz durumların görülme olasılığının çok düşük ihtimal olmasıdır. Bu fırsatlar sayesinde kişinin ve toplumun iş gücü zayiatı en aza indirilir. Bütün ülkelerde en çok yapılan ameliyatlar fıtık ameliyatları olduğu için iş gücü gaipliğini sınırlamak çok önemlidir. Bu sebeple iki ameliyatı da çok iyi bir şekilde araştırarak ve doktorunuzun önerilerini uygulayarak bu hastalıktan kurtulmanız mümkün olacaktır. Hayatınızdan huzur sağlık hiçbir zaman eksik olmasın.
" } ] }